Кметът  Тодор Попов проведе среща с домоуправителите за санирането на

...
Кметът  Тодор Попов проведе среща с домоуправителите за санирането на
Коментари Харесай

Тодор Попов на срещата за санирането: Може да разчитате на общинската администрация за всяко нещо, с което може да ви  бъде полезна

Кметът  Тодор Попов организира среща с домоуправителите за санирането на жилищните здания, проведена от Община Пазарджик.

Той благодари на присъстващите, че са откликнали и ги увери, че целият екип на Общината, както и на Евроцентъра за работа с жители ще бъдат на тяхно разположение, а от понеделник всички нужни документи ще се дават там.

„ Тази стратегия за саниране няма нищо общо със остарялата национална такава, която спря. Според мен това беше единственото и по-мащабно нещо, което се направи през последните години. Тя беше за здания с повече от 36 жилищни парцела. А актуалната се отнася за всички жилищни здания. Това е стратегия, която е единствено с едно изискване – здания, които  са проектирани преди 26 април 1999 година “, разясни Тодор Попов.

Той посочи, че това е предварителна среща, но  не чака промени в условията, които трябва  до 15 ноември да излязат публично. Както и необходимостта  до Нова година да бъдат признати всички закони по Плана за възобновяване и развиване, с цел да бъде обезпечено второто заплащане. „ Това са единствено и само европейски средства, които са планувани за България и са от порядъка на 1 милиарда и 400 млн. евро “, конкретизира Кметът на Пазарджик.

Преди да заяви кой може да кандидатства, той означи, че със старите претенции за финансиране от 2015-16 година  всичко завършва. „ Кандидатства се отначало, със същото съдружие, несъмнено. Само би трябвало да се ревизира, дали не са изтекли по закон периодите на представителството на ръководещите сдружението “, предложи Попов.

Сред условията открои две  неща: енергийно проучване и механически паспорт на постройката.

„ Ако постройката бъде утвърдена, ще бъдат възстановявани разноските по енергийното проучване и техническия паспорт. Ако не бъде утвърдена, разноските остават за сметка на притежателите.

До една година след санирането, вие би трябвало да възложите едно ново проучване, което да подсигурява, че енергоспестяващите действия дават отговор на 30%, които като цяло се залагат като най-малко икономии в жилището на всеки един от този обект.

Много е значимо да се знаят кои са тези действия. Нашия опит до в този момент демонстрира, че като се стартира санирането, хората желаят всичко. Но е значимо е да се знаят, кои са допустимите “, предизвести Тодоро Попов.

Крайният период за подаване на заявки от сдружения на притежателите с  всички изискуеми документи е до 31.03.2023г., само че той предложи да е  до 1 март, с цел да има софтуерно време за обработка на документите.

„ Трябва да се приказва с хората, че това е положително и потребно начинание. Това са ни едни подарени пари да си оправим постройките, само че освен да си ги оправим. Това основава трудова претовареност, основава по-продължителен живот на постройката, по-добра физическа среда и най-важното – пести вашите пари.

Мислихме доста по какъв начин да ви помогнем. Към тази стратегия имат интерес всички. И строители, и оценители, и всевъзможни други. Защото  е потребна за всички. Аз ви благодаря, че има такава интензивност, тъй като от нас зависи по какъв начин ще се оправим с тази опция. Ще направя всичко допустимо колкото се може повече блокове да бъдат утвърдени “, заявява кметът на общината. Той подсети, че за кандидатствалите  до 31 март, и утвърдени, финансирането ще е 100%, а след тази дата ще бъде 80% и 20% съфинансиране.

„ Затова моят съвет към всички  е да поставим старания и да се включим в периода. Има задоволително време. Около два месеца трае едно такова проучване. Почти съм сигурен, че при 20% съфинансиране  – един блок няма да се направи.

Трябва да сме наясно и с още нещо – не всички ще бъдат утвърдени. Но това не значи, че ние няма да продължим и през идващите години да вършим нужното тези, които не са се класирали в този момент, да получат този късмет, до момента в който санираме целия град. Как ще наподобява той тогава и какъв брой ще спестяваме всички? “, попита риторично Попов.

Той показа, че от идната седмица стартира промяната на цялото улично осветяване, вследствие на което ще падне с 40%  разходът на Общината за електричество. Презентира в резюме и благоприятни условия по стратегия „ Околна среда “ за  5-6 млн. лева, с които да се обновят по-големите междублокови пространства, както и започващата от декември подмяна  на отоплителните уреди на твърдо гориво с климатици и термопомпи.

„ Трябва да се възползваме от тези неща. Държах персонално да ви видя, да ви благодаря за интензивността. Виждаме, че като сме задружни – реализираме резултати. Може да разчитате на всяко нещо, с което можем да ви  бъдем потребни. “, увери още един път кметът Тодор Попов.

Цялата нужна информация може да бъде открита и на уеб страницата на Община Пазарджик:, където е поместена ПРОЦЕДУРА „ ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД-ЕТАП I “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР